Cu copiii în Banatul Montan: Comorile Văii Almăjului

Valea Almăjului e o zonă de care recunosc că nu am auzit prea multe înainte să mergem acolo. Știam de câteva obiective must-see de aici, cum sunt cascada Bigăr și morile de apă de pe valea Rudăriei, dar nu știam că, pe lângă ele, regiunea asta magică mai are extrem de multe de oferit. Vrei să afli ce? Atunci ai nimerit în locul potrivit 😀 Hai să le luăm pe rând.

  1. Cheile Minișului și cascada Bigăr
  2. Morile de apă de pe valea Rudăriei
  3. Cascada Moceriș
  4. Ferma de struți din Moceriș
  5. Orașul Anina
  6. Peșterile din munții Aninei
  7. Recomandare de cazare
  8. Alte obiective din împrejurimi

Cheile Minișului și cascada Bigăr

De cascada Bigăr sigur ai auzit! Chiar dacă e micuță, e una dintre cele mai frumoase din țară. Acum, după prăbușire, parcă e și mai frumoasă. Dacă oprești aici, merită să faci și o plimbare scurtă până la izbucul și peștera de deasupra cascadei. Din izbuc se poate lua și apă, e foarte curată și bună.

Tot aici întâlnim și monumentul care ne spune că suntem fix pe paralela de 45 de grade. Un bonus pentru copiii care învață geografia 🙂

Morile de apă de pe valea Rudăriei

În localitatea Eftimie Murgu găsim cea mai întinsă rezervaţie mulinologică din Europa de est. Rezervație mulinologică adică rezervație cu mori 🙂 Cuvântul vine din francezul moulin, care înseamnă moară (sigur ai auzit de Moulin Rouge).

Complexul include 22 de mori de apă cu ciutură, înșirate de-a lungul văii, de o parte și de cealaltă. Sistemul e foarte interesant. O piatră mare, pusă la bază, stă fixă, iar o a doua piatră, pusă deasupra ei, e învârtită prin puterea apei. Grăunțele cad între aceste două pietre dintr-o cuvă de deasupra. De cuvă e agățat un lemn care atinge roata, iar aceasta, prin rotirea ei, mișcă lemnul, care scutură cuva ca să cadă grăunțele. Dacă lemnul e ridicat, grăunțele nu mai cad. Un sistem rudimentar, dar foarte ingenios! 🧠

Morile se află în proprietatea a 15-20 familii din sat, care le întrețin și transmit proprietatea din generație în generație. Pe ușa fiecărei mori e trecută și o listă cu rândași, adică săteni care merg la moara respectivă într-o anumită zi din lună, pentru a-și măcina grâul sau porumbul.

Noi am găsit deschise doar vreo 4-5 mori, dar a fost suficient ca să vedem sistemul de funcționare. În plus, de aici ne-am cumpărat și făină de grâu și de mălai, din care am făcut apoi mămăligă, clătite și gogoși. Mai bio de atât nu se poate!

Tot de aici am cumpărat și niște botoșei tradiționali, foarte colorați. Tanti Măria Dancea e una dintre ultimele femei din sat care mai fac asemenea papucei. Păi nu-i păcat? Spune tu, nu-i așa că sunt minunați? Și știi ce e și mai tare? Că tanti face asemenea papuci și pentru purtat! 😁Yep, dacă ți-e dor de copilărie, o poți retrăi un pic încălțând acești papuci! Pe tanti Măria o găsești în satul Eftimie Murgu sau la Moara Îndărătnica Dintre Râuri, deși la moară cel mai des stă soțul ei, nea Pavel.

Cascada Moceriș

Asta e una dintre restanțele rămase de la ultima explorare a Banatului, așa că de data asta am vrut neapărat să ajungem. Cascada se află lângă satul Moceriș, la vreo oră de mers din sat. Se poate ajunge și cu o mașină cu gardă mai mare, dar eu recomand plimbarea pe vale, ca să te poți bucura din plin de natură! În plus, așa vei avea ocazia să vezi o creație ingenioasă a unei familii care locuieşte izolată, sus pe vale. Și-au creat propria microhidrocentrală! Da, sunt total independenți, își produc curent electric cu ajutorul apei. Nu am mai văzut nicăieri așa ceva 😁

Deși nu e foarte înaltă, cascada impresionează prin perdeaua fină de apă, care se prelinge pe mușchiul verde și peste travertinul în care a sculptat tot felul de forme interesante.

În plus, un alt aspect spectaculos e faptul că apa cascadei conține foarte mult calcar, care face ca frunzele, lemnele sau mușchii peste care curge să “împietrească”. E un fenomen extrem de rar! Noi, la cât am umblat, l-am mai văzut într-un singur loc, pe Râul Pietrificat din satul Căbești, în munții Pădurea Craiului.

Ferma de struți din Moceriș

Da, ai citit bine, o fermă de struți! În satul Moceriș, un domn pasionat a început să crească struți, întâi de plăcere, apoi pentru vânzare. Am avut ocazia să vedem evoluția struților de la ou până la adult, cum sunt puse ouăle în incubatoare, cum ies puii după doar 45 de zile, cum stau apoi la lampă și cum ajung pe urmă în țarcuri, în funcție de vârstă.

E o călătorie foarte interesantă prin viața struților, din care am aflat multe lucruri noi.

Presupun că știai că struțul e cea mai mare pasăre din lume, dar știai că are cele mai mari ouă din lume și că un ou de struț e echivalentul a aproximativ 20 de ouă de găină? Dar că struții pot trăi până la 60 de ani? Sau că pot alerga cu 97 km/h, fiind cele mai rapide animale cu două picioare?

Acestea și multe alte curiozități le poți afla vizitând ferma din Moceriș. În plus, de aici poți și cumpăra carne de struț, din care, pe cuvânt, iese o friptură fenomenală! 😋 Și se gătește extrem de ușor. Până și mofturoșii noștri au declarat că e foarte bună carnea, și au cerut supliment (după ce s-au asigurat că fiptura nu e făcută din pufoșeniile mici pe care le-au ținut în brațe😂)

Orașul Anina

Poate te întrebi ce poți vedea în acest oraș minier. Ei bine, poți vedea multe. Lăsând la o parte trenul turistic care circulă pe cea mai veche cale ferată din sud-estul Europei și prima cale ferată montană din România, Anina ascunde și alte locuri interesante.

Centrul Cultural Muzeistic Anina e primul muzeu din oraș, amenajat în fosta clădire a primăriei. Muzeul cuprinde exponate vechi, din viaţa de zi cu zi a orașului, o colecție de minerale și roci cu fosile. Mai sunt și două highlights. Unul e Ion, copia craniului celui mai bătrân om din Europa, estimat la 40.000 de ani. Craniul a fost descoperit în Peștera cu Oase din munții Aninei și originalul se află în colecția Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Al doilea highlight e macheta căii ferate Oravița-Anina, pe care poți admira cum se plimbă trenulețele pe viaducte și prin tuneluri.

Vila Ferdinand, construită în perioada anilor 1870-1880, e una dintre vilele rămase din vremea exploatărilor miniere de aici. De ce e cunoscută? Pentru că, în anul 1926, Regele Ferdinand și Regina Maria au poposit aici după o vizită la puţul 1 al minei. Acesta este motivul pentru care a și primit acest nume.

O perioadă, vila a fost abandonată. Dar a fost cumpărată de un om de afaceri local, Gheorghe Izvenari, care a renovat-o și a transformat-o în pensiune. Exact, te poți și caza aici! 🤩 Dar merită și doar să o vizitezi, pentru că e splendidă! Are atâtea detalii minunate, camerele arată regal, și chiar și băile!

Un alt loc care merită văzut e o colecție privată de flori de mină, adunată de un localnic, fost miner. Un domn tare simpatic, ne-a povestit despre viața lui la mină (Alex îi sorbea fiecare cuvânt 😁), despre cum a adunat mineralele în timp, până a ajuns la impresionantul număr de 1780 de piese. Și știe fiecare de unde e! Unele au fost luate chiar de el din mină, altele primite sau cumpărate. Dacă am fi putut, am fi stat acolo toată ziua, să ascultăm poveștile lui. Ne place să stăm la povești cu bătrânii întâlniți în explorările noastre, să le ascultăm viața și să le aducem un zâmbet pe față, că au cu cine povesti 😊

Colecția poate fi vizitată de oricine, dar trebuie să discuți cu DescoperimRomania.ro, care  îți vor face legătura cu un ghid local din Anina. Domnul nu cere taxă pentru vizitarea colecției, dar apreciază orice donație, care îl ajută să-și întrețină colecția.

Peșterile din munții Aninei

Știai că Banatul e regiunea cu cele mai multe peșteri din țară? Avem aici peste 3000 de peșteri, mai lungi sau mai scurte, dar fiecare deosebită în felul ei. Noi am vizitat acum două dintre ele, dar trebuie să ne întoarcem să mai vedem și altele 😀

La peștera Sfânta Elena am ajuns după o scurtă plimbare printr-o pădure colorată superb de  magia toamnei. Am intrat, pregătiți de explorare, până în sala mare, unde am admirat lilieci și fluturi. Dar privirile ne-au fost atrase de o luminiță din dreapta, iar copiii au pornit rapid încolo. Ei bine, aici e adevărata splendoare. O galerie mică duce spre o fereastră a peșterii deschisă direct în abruptul peretelui. Iar de la ferrastră ni s-a deschis o priveliște de vis, până departe spre Baziaș. Am văzut inclusiv Dunărea 💙

A doua peșteră e Peștera Ponor Uscată, una dintre cele mai frumoase peșteri din Banat. Are foarte multe formațiuni care încântă la tot pasul și o fereastră uriașă care mi-a amintit de Cetățile Ponorului 😊 E mai lungă decât Sfânta Elena, dar mai aproape de șosea. Despre această peșteră trebuie să-ți spun că poate fi admirată de oricine, oriunde ar fi. Asta pentru că Asociatia Speologica Exploratorii din Reșița a realizat un tur virtual al peșterii, care poate fi văzută pe site-ul lor, aici.

Recomandare de cazare – Casa Zina

Casa Zina e căsuța minunată care ne-a găzduit timp de o săptămână în aventurile noastre de toamnă prin Valea Almăjului. Se află în Lăpușnicu Mare, amplasată perfect în centrul zonei noastre de interes. E o căsuță veche, dar renovată cu gust, pentru a fi pe placul turiștilor moderni. Casa Zina are două dormitoare și un living, o baie mare, o bucătărie mare, un hol și mai mare și două curți, una în față și una în spate. E perfectă pentru două familii sau una mai numeroasă. În total are 6 locuri în dormitoare, plus o canapea extensibilă în living. Dar despre căsuța asta specială am scris un articol separat, pe care te invit să îl citești.

Alte obiective de vizitat cu copiii în Banatul Montan

Banatul Montan are o sumedenie de locuri frumoase de vizitat. Și pentru că sunt atât de multe și interesante, merită articole separate. Așadar, aici las câteva poze și te invit să citești articolele de mai jos.

*Articol scris în colaborare cu Casa Zina – Valea Almăjului și Descoperim România*

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, ne poți susține pagina distribuindu-l. Iar dacă îți place de noi, te poți abona la newsletter și ne poți urmări pe Facebook și pe Instagram.

Explorări plăcute!

2 thoughts on “Cu copiii în Banatul Montan: Comorile Văii Almăjului

Leave a comment