Cu copiii în Banatul Montan: La Tunele

Banatul e un loc de poveste, unde găseşti foarte multe locuri interesante, pentru toate gusturile. Unele ies în evidenţă prin spectaculos, altele prin istorie, altele prin ambele. Despre zona La Tunele am auzit multe lucruri, am văzut şi multe poze şi îmi doream de mult timp să ajung acolo. Copiilor nu le-am spus ce îi aşteaptă, aşa că surpriza a fost şi mai mare pentru ei.

Porţiunea La Tunele formează prima şi cea mai spectaculoasă parte a cheilor Nerei şi începe chiar de la Podul Bei. Imediat după pod e confluenţa râului Bei cu Nera şi chiar acolo e şi primul tunel. De aici a început şi fascinaţia copiilor, care îşi făceau tot felul de scenarii pornind de la istoria neclară a acestor locuri.

Evident că ne-au întrebat cine şi de ce le-a săpat, dar tot ce ştiam noi e că nu se ştie 🙂 Dintr-o parte am aflat că au fost săpate de localnici în timpul dominaţiei otomane, pentru a facilita trecerea armatelor, din altă parte am aflat că au fost săpate de locuitorii din Sasca Română, pentru a ajunge mai repede la morile din Potoc. Dar ei au început să inventeze tot felul de poveşti despre războaie, soldaţi, balauri, prinţese şi spiriduşi. În total sunt şapte tuneluri, unele mai lungi, altele mai scurte. Cel mai lung are 40 m şi e nevoie de o sursă de lumină, fiindcă e curbat şi (când am fost noi) plin de apă pe jos.

Şi dacă plimbarea prin tuneluri nu e destul de spectaculoasă, după ultimul tunel urmează o potecă săpată direct în faţa stâncii, la vreo 15 m deasupra apei. Cum ne plac provocările şi cablurile, am fost încântaţi, de la mic la mare. Alex s-a descurcat singur, dar pe Mihai l-am ţinut totuşi de mână, pentru siguranţa mea, pentru că nu ajungea prea bine să se ţină de cablu. Porţiunea nu e lungă, dar necesită atenţie sporită, mai ales dacă nu sunteţi obişnuiţi cu asemenea prestaţii sau aveţi rău de înălţime 🙂

Traseul continuă prin chei mai departe, până în Sasca Română. În total, traseul are cam 4 km şi parcurgerea lui durează aproximativ 2 ore. Noi am ales să ne întoarcem cam de la jumătatea lui, fiindcă trebuia să venim spre casă în aceeaşi zi. La întoarcere a fost parcă mult mai scurt traseul şi ne-am bucurat încă o dată de trecerea prin “tunelele magice”.

Porţiunea de traseu pe care am făcut-o noi e foarte uşoară, diferenţele de nivel sunt mici, deci poate fi parcursă uşor în familie. E un traseu uşor şi pentru începătorii în ale muntelui, fiindcă te poţi întoarce din drum în momentul în care consideri că devine prea periculos. Puteţi parcurge doar tunelurile şi să vă întoarceţi când ajungeţi la poteca suspendată, dacă credeţi că nu o puteţi parcurge.

Şi un heads-up: Atenţie mare la vipere ! Noi nu am văzut, dar întreaga zonă e cunoscută ca “focar” de vipere.

Alte obiective de vizitat cu copiii în Banatul Montan:

Pentru noi acest traseu a fost o experienţă minunată, ne-a uimit forţa, măiestria şi determinarea pe care au avut-o oamenii ca să sape acele tuneluri manual, cu dalta şi ciocanul. Pentru copii a fost un prilej de deconectare, relaxare, admirat peşti, joacă la nisip şi apă şi sărit de pe buşteni. Deci recomandăm traseul pentru toată familia. Dar să ştiţi că nu e singurul loc unde am întâlnit aşa ceva. Am descoperit asemenea tuneluri şi în Albania, lângă oraşul Tepelenë, semn că strămoşii noştri aveau cam acelaşi stil de viaţă şi aceleaşi idei, indiferent unde trăiau 🙂

Dacă v-a plăcut articolul nostru, ne puteți susține pagina distribuindu-l. Iar dacă vă place de noi, vă puteți abona la newsletter și ne puteți urmări pe Facebook și pe Instagram.

Iar pentru locuri minunate de cazare, vă recomandăm ofertele de pe Booking, partenerul nostru fidel în fiecare călătorie 😀 Noi am stat în această excursie la Nera House din Ilidia, locație pe care o recomandăm cu drag!

Explorări plăcute !

3 thoughts on “Cu copiii în Banatul Montan: La Tunele

Leave a comment