Zâna Văii Almăjului ~Casa Zina~

Știi unde am găsit poate cea mai frumoasă toamnă de până acum? Pe Valea Almăjului, în Banat!  Probabil te întrebi unde o fi valea asta și ce-i atât de spectaculos la ea. Hai să-ți spun! 😁

Valea Almăjului, contrat așteptărilor, nu e o vale propriu-zisă, ci e mai degrabă o regiune. De-asta i se mai spune și Țara Almăjului. E o arie depresionară, pe cursul râului Nera, înconjurată de Munții Almăjului, Semenic și Aninei. Ai săpat rapid prin amintirile de la orele de geografie, ca să o amplasezi? 😀

Bun! Acum că știi despre ce vorbesc, să începem cu începutul, anume cu cazarea. Ca să te poți bucura din plin de excursie, ai nevoie de o cazare prietenoasă, în care să te simți în largul tău și să ai loc să te desfășori. Noi căutăm mereu căsuțe spațioase, cu curte, să aibă copiii loc destul să se joace. Locuim la bloc, deci în vacanță vrem să scăpăm de feelingul ăla, drept urmare n-o să ne vedeți prea des prin hoteluri.

În săptămâna noastră de explorări prin Valea Almăjului am fost găzduiți de Casa Zina din Lăpușnicu Mare ❤️ Ni s-a părut amplasată perfect, în centrul zonei noastre de interes, aproape de obiectivele pe care voiam să le vedem. Casa Zina e o căsuță veche, dar renovată cu gust, pentru a fi pe placul turiștilor moderni. Unele elemente au fost păstrate, de exemplu ușile, pentru a spori farmecul autentic. Iar pereții, holul și camerele sunt împodobite cu obiecte vechi, cărora li s-a dat o nouă viață. Să vezi candelabrele ce originale sunt!

Casa Zina are două dormitoare și un living, o baie mare, o bucătărie mare, un hol și mai mare și două curți, una în față și una în spate. E perfectă pentru două familii sau una mai numeroasă. În total are 6 locuri în dormitoare, plus o canapea extensibilă în living, unde mai pot încăpea două persoane. Camerele sunt spațioase, mobilate cu gust, cu dulapuri încăpătoare, care sunt foarte importante pentru noi, mai ales când stăm mai multe zile. În fiecare cameră este câte un televizor, deși la ce frumoasă e zona, noi n-am avut timp să-l deschidem. Dar cel mai mult mi-au plăcut ornamentele becurilor, că nu pot să le spun candelabre. În dormitoare sunt coșare, în living e o vârtelniță, iar în bucătărie e o chitară! 🤩

Bucătăria e tare frumoasă, dotată cu tot ce e nevoie pentru pregătirea mâncării! Ne-a făcut mare plăcere să ne relaxăm aici seara, după explorări, și să gătim în familie. Am făcut friptură de struț, din carnea cumpărată de la o fermă de struți din satul Moceriș, pește proaspăt la grătar, cumpărat de la păstrăvăria Miniș, cartofi prăjiți, cumpărați din sat, mămăligă la ceaun din făină de mălai și clătite și gogoși din făină integrală, cumpărată de la morile din Rudăria. Deci nu trebuie să-ți faci griji cu mâncarea, ai în apropiere locuri de unde poți cumpăra cea mai proaspătă carne, făină, legume sau fructe. Să nu mai spun că așa încurajezi și ajuți sătenii, dar și petreci timp de calitate în familie. Copiii au fost tare încântați că au putut participa la gătit, ne-au ajutat cu focul, la crăpat lemne, la condimentarea cărnii sau la curățatul cartofilor.

Să-ți spun câte ceva și despre cele două curți. Curtea de la intrare e spațioasă, cu o masă mare și două hamacuri unde vă puteți relaxa toți, chiar dacă plouă, pentru că sunt acoperite. Din curtea din față se trece prin zona de grătar, unde e vatra de foc, și se ajunge în a doua curte, mare și verde, perfectă pentru jocul copiilor. Aici e și un jacuzzi, perfect pentru toată familia, dar și o măsuță cu scaune, pentru o cafea și o carte.

Ok, am tot vorbit despre casă, dar la fel de importante sunt și locurile înconjurătoare. Iar pe Valea Almăjului nu duci lipsă de locuri interesante de vizitat. Ai auzit cu siguranță de cascada Bigăr, probabil cel mai promovat obiectiv turistic de aici. Dar, pe lângă această frumoasă cascadă, mai sunt multe altele de văzut. Și pentru că sunt atât de multe și interesante, merită articole separate. Așadar, aici las câteva poze și te invit să citești articolele de mai jos.

*Articol scris în colaborare cu Casa Zina – Valea Almăjului și Descoperim România*

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, ne poți susține pagina distribuindu-l. Iar dacă îți place de noi, te poți abona la newsletter și ne poți urmări pe Facebook și pe Instagram.

Explorări plăcute!

2 thoughts on “Zâna Văii Almăjului ~Casa Zina~

Leave a comment