Cu copiii în Banatul Montan: lacul Ochiul Bei și cascada Beușnița

Banatul Montan are multe minunăţii care merită văzute cel puţin o dată în viaţă. De curând v-am povestit experienţa noastră pe calea ferată Oraviţa-Anina, prima cale ferată montană din România. În acest articol am decis să ne oprim asupra văii Beiului şi a Beuşniţei, pe care găsim unele dintre cele mai cunoscute şi spectaculoase obiective din Banatul Montan. Dacă vă plac plimbările în natură, pe văi mai mult sau mai puţin sălbatice, în timp ce apa susură lin sau tună în cataracte pe lângă voi, atunci aţi nimerit în locul perfect 🙂 Vă povestim mai departe cum a fost experienţa noastră aici.

Drumul până la lac

Pentru a putea porni pe acest traseu, trebuie să ajungeţi la Podul Bei, care e la confluenţa râului Bei cu Nera. Aici este loc de parcare şi, dacă vă încântă o plimbare mai lungă, puteţă lăsa maşina. Dacă nu, puteţi merge cu maşina încă 4,5 km, până la păstrăvărie. Aici este loc unde puteţi lăsa maşina şi, dacă vă place zona, puteţi rămâne să dormiţi în camping sau la Cabana Valea Bei. Noi am venit până aici cu maşina, după un scurt popas la Cascada La Văioaga. Cascada e chiar lângă drum, dar nu e prea mult loc pentru maşini. Dacă prindeţi o zi aglomerată, s-ar putea să nu găsiţi loc. Cascada e frumuşică, deşi nu e prea înaltă (are cam 5-6 metri). Dacă o vizitaţi după ploi, e chiar spectaculoasă. Puteţi ajunge uşor la cascadă, e doar o coborâre de vreo 20 m de la drum. Pot ajunge chiar şi copiii.

După ce am lăsat maşina lângă camping, am pornit pe potecă mai departe. Poteca ocoleşte gardul păstrăvăriei şi dă la un drum, care duce până la Ochiul Bei. Drumul până la lac are doar 2 km şi e lejer, de vale, deci poate fi parcurs cu uşurinţă şi de cei mai mici exploratori 🙂 Valea Beiului e frumoasă, cu repezişuri şi cataracte pe travertin la tot pasul. Nu vă grăbiţi să ajungeţi la lac, admiraţi şi valea. Noi chiar am găsit şi ruinele unei mori în timp ce îi exploram malurile.

Lacul Ochiul Bei

Despre lacul Ochiul Bei vreau să vă spun că e de-a dreptul deosebit şi că merită să-l vizitaţi, din orice colţ al ţării aţi veni. Culoarea albastru-turcoaz parcă e ireală, mai ales când bate soarele, parcă eşti în altă lume.

Apa acestui lac nu îngheaţă niciodată, fiindcă e alimentat de un izvor carstic subteran. Din acest motiv, apa e şi atât de limpede, încât i se poate vedea fundul. Noi ne-am tot învârtit în jurul lacului până am ameţit, l-am văzut din toate unghiurile, dar tot nu ne-am săturat de el.

Şi cum nu se putea ca un asemenea loc să nu aibă şi o legendă, vă spunem pe scurt legenda lacului. Se spune că un bei turc de prin acele ţinuturi a ieşit într-o zi la vânătoare şi a văzut-o pe fata unui păstor, de care s-a îndrăgostit pe loc. A răpit-o pe fată şi a închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei. În timpul nopţii însă, cu ajutorul unei funii, împletită din rochia ei, fata a reuşit să scape. De durere, beiul a plâns atât de mult, încât lacrimile lui au format acest minunat lac. Alex a fost în mod deosebit interesat de legendă, a ajuns la vârsta în care îl interesează mai mult decât ce vede, pune tot felul de întrebări despre poveştile din spatele locurilor pe care le vizităm şi asta nu poate decât să ne bucure 🙂

Cascadele Beuşniţei

Tot povestind despre legengă, am început urcuşul spre cascadele Beuşniţa. Spun “cascadele” pentru că sunt două. Prima e cea cunoscută de toată lumea, iar a doua e puţin mai sus. La prima cascadă se ajunge uşor, după 1 km de urcuş de la lac. Poteca e puţin mai solicitantă decât până la lac, dar poate fi uşor de parcurs şi de către copii, diferenţa de nivel e de doar 60 m.

Poteca până la cascadă e presărată cu tot felul de mesaje care îndeamnă la protejarea naturii, o iniţiativă foarte faină. Cascada e impozantă, nouă ni s-a părut mult mai frumoasă decât Bigăr. Are 15 metri înălţime, dar ce o face să fie deosebită e muşchiul verde-deschis, peste care se prelinge perdeaua de apă. La baza cascadei sunt tot felul de grote săpate de apă în stâncă, pe care copiii au fost foarte curioşi să le analizeze.

După ce ne-am săturat de admirat şi inspectat cascada, am pornit spre cascada Beuşniţa 2. Nu este marcaj spre ea, dar după ce urcaţi deasupra primei cascade, se văd destul de bine potecile de pe ambele maluri. Noi am urcat pe malul stâng şi am coborât pe cel drept, să admirăm valea de pe ambele părţi. Poteca spre a doua cascadă ne-a dus cu gândul la Croaţia, mai exact la Parcul Naţional Plitvice. Trece printr-o porţiune mlăştinoasă care se aseamănă foarte bine cu celebrul parc, dar la scară mult mai mică. Totuşi, e păcat că nu s-a continuat amenajarea traseului până la a doua cascadă, nouă ni s-a părut chiar mai frumoasă decât prima.

Spre deosebire de prima cascadă, aici a fost linişte, eram doar noi, deci am putut să ne bucurăm din plin de cascadă, să luăm o gustare, să studiem pietrele (am descoperit şi capul unui uriaş), să facem curse cu bărcuţe din frunze, să escaladăm peretele de lângă cascadă şi să ne jucăm de-a pescuitul 🙂

După o zi atât de lungă şi plină, ne-am întors la maşină pe acelaşi drum pe care am venit, obosiţi, dar fericiţi şi cu experienţe noi acumulate. Ca să treacă mai repede timpul am jucat Fazan şi Spânzurătoare, am cântat şi, conform tradiţiei în familia noastră, am descris fiecare ce ne-a plăcut cel mai mult din ziua aceasta.

Recomandăm tuturor acest traseu, inclusiv familiilor cu copii mici. Pentru referinţă, copiii noştri au avut 4 şi 8 ani când am făcut traseul şi l-au parcurs fără probleme. Cu Alex am mai făcut o dată traseul până la Ochiul Bei, când avea 3 ani. Dar depinde foarte mult de experienţa şi voinţa copiilor şi de implicarea părinţilor.

Alte obiective de vizitat cu copiii în Banatul Montan

Recomandare de cazare – Casa Zina

Casa Zina e căsuța minunată care ne-a găzduit timp de o săptămână în aventurile noastre de toamnă prin Valea Almăjului. Se află în Lăpușnicu Mare, amplasată perfect în centrul zonei noastre de interes. E o căsuță veche, dar renovată cu gust, pentru a fi pe placul turiștilor moderni. Casa Zina are două dormitoare și un living, o baie mare, o bucătărie mare, un hol și mai mare și două curți, una în față și una în spate. E perfectă pentru două familii sau una mai numeroasă. În total are 6 locuri în dormitoare, plus o canapea extensibilă în living. Dar despre căsuța asta specială am scris un articol separat, pe care te invit să îl citești.

Dacă ţi-a plăcut articolul nostru, ne poţi susţine pagina distribuindu-l. Iar dacă îţi place de noi, te poţi abona la newsletter şi ne poţi urmări pe Facebook şi pe Instagram.

Explorări plăcute !

3 thoughts on “Cu copiii în Banatul Montan: lacul Ochiul Bei și cascada Beușnița

Leave a comment