Joleva Koliba ֍ O oază de liniște în Durmitor

Muntenegru, cu ale sale peisaje montane dramatice și o istorie încărcată de mistere, se înalță ca o perlă ascunsă în inima Europei de Sud-Est.

Printre vârfurile și văile sale pitorești, se găsește o cabană drăguță care adăpostește călătorii din întreaga lume. Aici puteți descoperi bogățiile naturii într-un mod cu totul special. În acest articol, ne vom aventura în inima Muntenegrului pentru a dezvălui povestea și farmecul unei cabane de munte care aduce bucurie și pace celor care îi calcă pragul. Pășiți împreună cu noi în lumea acestei cabane, unde prietenia este întâmpinată cu brațele deschise, iar natura se dezvăluie în toată splendoarea sa.

Cabana de care vă spun se numește Joleva Koliba și se află în satul Virak, la 5 km de stațiunea Zabljak. Pentru cine n-a auzit de ea, Zabljak e o stațiune cam ca Poiana Brașov a noastră, baza pentru plecările spre Durmitor. Cam atât e tot satul Virak 👇

De ce am ales noi Joleva Koliba de trei ori deja? Prima dată am ales-o când Alex avea doar 3 ani și am căutat o căsuță în inima munților, departe de agitația din stațiune, cu loc suficient unde să alerge și câteva animale pe care să le vadă: căprițe, găini, rațe, purcei… S-a dovedit a fi alegerea perfectă, dacă ne-am întors de încă două ori tot la ei 🙂 Am găsit aici o familie minunată, formată din Vanja, soțul ei și cei trei copii, cu care Alex s-a jucat, deși niciunul nu înțelegea ce spunea celălalt. Am găsit și o masă plină cu mâncăruri tradiționale, o surpriză binevenită după drumul lung din România! A doua oară când am ajuns, am aflat cu tristețe că soțul Vanjei murise, dar ea și băieții ei ne-au întâmpinat cu aceeași căldură (și mâncare bună) ca prima dată. A treia oară deja am venit ca acasă. E un sentiment tare frumos să te întorci în locuri dragi, să revezi oameni de care te-ai apropiat și care se asigură de fiecare dată că ai parte de tot confortul.

Dar să vă spun și despre cabană, nu? Joleva Koliba e o căsuță splendidă, construită doar din materiale naturale: piatră, lemn, paie, lut, lână de oaie. Dacă din exterior pare drăguță, să vedeți interiorul! Se intră într-un antreu micuț, unde se lasă pantofii. În dreapta e baia, aranjată frumos, tot cu materiale naturale, dar cu toate dotările necesare: apă caldă, săpun, șampon, prosoape, papuci.

Tot din hol se intră în livingul foarte spațios, unde pur și simplu nu știi spre ce să te uiți mai întâi. În dreapta e bucătăria, dar e mascată toată cu lemn. Dulapurile au în ele toate cele necesare, farfurii, tacâmuri, vase, cuptor electric, fierbător, frigider. În dreapta e masa mare, cu colțar, iar în față un șemineu mare de piatră, dar și o sobă mai mică, de fier. Cred că e super să stai la gura focului, în serile răcoroase de primăvară sau toamnă.

La etaj găsim dormitorul, cu trei paturi, unul single și două unite. Dar noi am încăput bine, Mihai e încă destul de mic și încape între noi 🙂 Pe pereți găsim tot felul de ornamente, detalii și piese autentice, care ne-au făcut să apreciem din suflet munca pe care a făcut-o această familie aici, mai ales că știm că toate le-au făcut ei singuri sau le-au găsit prin grajd, uitate de vreme, și au știut cum să le dea o nouă viață. See for yourselves!

Un alt aspect important în orice călătorie e mâncarea, corect? Ei bine, aici avem posibilitatea de a mânca la căbănuță. Nu au restaurant, dar au un foișor în curte, unde se poate lua masa cu priveliște spre creste. Vanja gătește excelent, face cu drag mâncare tradițională pentru turiști, dar trebuie să o anunțați dinainte, cel mai bine la rezervare.  În plus, are grădină de legume, deci mâncarea chiar are gust foarte bun. Mai are de vânzare gemuri, sucuri naturale, fructe uscate și ceaiuri făcute tot de ei, în casă, din fructele locale. Sau papucei de lână, pentru cei friguroși 😀

Și dacă tot mergeți la căsuța asta faină, trebuie să și vizitați ceva, altfel jumătate din farmecul excursiei piere. Să nu credeți că nu aveți ce vedea aici. Timp să fie, că locuri minunate sunt destule! Aici o să vi le enumăr pe scurt, pentru că am scris un articol separat despre ele, pe care trebuie musai să-l citiți înainte de a vă planifica excursia, ca să știți câte zile să vă programați.

Așadar, avem pârtia de schi iarna, iar vara avem telescaunul care ne duce până sub vârful Savin Kuk, de unde vedem toooot platoul, dar și munții Durmitor. Avem râul Tara, care face cel mai adânc canion din Europa. Aici putem face rafting pe Tara sau tiroliană lângă celebrul pod. Avem munții Durmitor, în care putem face trasee de drumeție. Avem Panoramic Roads, trasee concepute pentru mașină sau bicicletă, care ne poartă pe cele mai pitorești drumuri din zonă. Mai avem și lacuri, unul mai fain decât celălalt. Dar vă las să le descoperiți pe toate în acest articol.

Joleva Koliba funcționează în perioada 1 mai-1 noiembrie, dar dacă ajungeți înainte sau după, luați legătura cu Vanja și s-ar putea să vă înțelegeți. Pe Vanja o găsiți pe Facebook aici, pe e-mail la vkrgovic@t-com.me și la numătul de telefon +382 69 494 601.

Dacă sunteți în căutare de liniște, relaxare și un peisaj de vis, le găsiți pe toate din plin la Joleva Koliba!

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, ne poți susține pagina distribuindu-l. Iar dacă îți place de noi, te poți abona la newsletter și ne poți urmări pe Facebook și pe Instagram.

Explorări plăcute!

Leave a comment