♥ Tu la ce te gândești când spui ”Maramureș”? ♥

Casa Moroșenilor

Eu mă gândesc la biserici de lemn, la portul popular celebru, la case tradiționale și la dealuri molcome, scăldate în soare. Imaginea asta idilică am căutat-o când planificam călătoria în Maramureș și așa am ajuns la Breb. Breb le are pe toate din plin. Chiar dacă a devenit celebru după ce prințul Charles și-a cumpărat aici câteva case, Breb are mult mai multe de oferit. Aici tradițiile sunt păstrate cu sfințenie, iar meșteșurugile tradiționale sunt încă practicate cu mândrie de localnici.

Cum voiam să stăm câteva zile în această zonă mirifică, am căutat, ca tot omul, un loc unde să dormim. Și am găsit probabil cel mai original loc de cazare din Breb, pe numele lui Casa Moroșenilor (link aici). Pozele ne-au fermecat pe loc, dar vă spun sincer că nu reflectă realitatea nici pe jumătate. Trebuie să ajungeți acolo, ca să vă convingeți. Când intri în curte, parcă pășești pe alt tărâm și te întorci în timp. Căsuțe de lemn, iarbă verde, flori, ștergare și farfurii atârnate pe pereți, toate ne-au întâmpinat, pline de culori vii, specifice Maramureșului. 😍

Cuprins:
  1. Istoric și componență
  2. Casa lu’ Piștău
  3. Casa lu’ Ștefan
  4. Casa lu’ Dochia
  5. Ce mai poți vedea prin împrejurimi

Istoric și componență

Casa Moroșenilor e relativ nouă, are doar câțiva ani de când funcționează, dar are o adevărată istorie în spate. Marius și Andreea, cei care au dat viață acestui complex, au venit întâi în Breb ca turiști, în 2017, dar s-au îndrăgostit de acest loc binecuvântat de Dumnezeu și au decis să se mute aici.

Au reușit să cumpere terenul, pe care era doar o casă, Casa lu’ Dochia, care a devenit între timp restaurant. Apoi au cumpărat din satul vecin, Budești, cele două case care au devenit locuri de cazare, Casa lu’ Piștău și Casa lu’ Ștefan.

Casa lu’ Piștău

E căsuța minunată care ne-a găzduit pe noi timp de patru zile (link aici). Casa a aparținut lui Ion Ungurean, poreclit Piștău, și a fost construită acum aproximativ 100 de ani. A fost recondiționată folosind toate elementele naturale care se puteau refolosi, pentru că Marius a vrut să păstreze cât mai mult din casa originală. De asemenea, e printre puținele case din Breb acoperite încă cu draniță (un fel de șindrilă), așa cum se acopereau casele aici în vremurile trecute.

Și acum să intrăm în casă. După ce urcăm scările, ajungem în târnaț (pridvor), care se întinde pe toată lungimea casei, iar în fața ușii e și un mic loc unde se poate mânca, savura cafeaua sau fuma o țigară (în casă, fumatul e interzis). Intrând în casă, ne găsim direct în bucătărie, amenajată cu mult gust, cu mobilă tradițională, dar cu dotări ultramoderne. Avem și frigider, și plită, și vase de gătit, iar pe masă ne așteaptă tradiționala sticlă cu horincă. Nu bem niciunul, dar Cristi a gustat totuși și vă transmite că e poate cea mai bună pălincă pe care a gustat-o vreodată. La parter mai găsim baia și o cameră cu pat dublu, laviță și leagăn pentru bebe, în care Mihai își imagina că își adoarme copilașul ❤️

Urcând la etaj, vedem în față direct locul de joacă, de unde, evident, a trebuit să târâm copiii ca să vină la mâncare. 😂 Apoi, de-o parte și de alta, e câte o cameră, fiecare cu un pat dublu mare. Trebuie să vă spun și că saltelele sunt extrem de comode. Deși un străjac de paie ar fi fost mai original, probabil n-ar fi fost pe gustul tuturor 😀

Casa lu’ Ștefan

E a doua casă pusă la dispoziția turiștilor (link aici). Noi am avut noroc că am prins-o o zi goală și am putut s-o vedem și să facem câteva poze și în ea, pentru că tare faină e și asta. La parter are o bucătărie mare și baia, iar la etaj are două camere triple, una dintre ele având și leagăn pentru bebe (de data asta, Mihai a vrut să fie el bebe, să-l legăn eu, dar nu l-am lăsat, că distrugea bunătate de legănel 😄).

Casa lu’ Dochia

Aici este restaurantul (link aici) la care turiștii pot comanda bucate tradiționale, gătite cu ingrediente naturale de o bucătăreasă moroșancă. Puteți lua și micul dejun, și prânzul, și cina, dar trebuie să anunțați dinainte, pentru că mâncarea se pregătește pe loc, mai proaspătă de atât nu se poate!

Restaurantul are o curte mare, cu terasă acoperită, pentru zilele frumoase, dar și o sală mare la etaj, pentru zilele mai reci sau ploioase. În sala de la etaj se pot organiza și evenimente de tot felul. Cum sună o nuntă tradițională în Maramureș?❤️

Ce mai poți vedea prin împrejurimi

Aici am să vă spun o grămadă, așa că voi scrie un articol separat. Dar vă spun că Breb e locul ideal fie că vreți o vacanță liniștită, fie că sunteți pasionați de explorare, ca noi.

Rezervați-vă o zi pentru plimbarea prin sat. La tot pasul veți găsi oameni care încă țin tradițiile și practică meșteșugurile tradiționale. Fie că sunt femei care torc lână, cos porturi populare, țes pocruţuri (covoare) sau mulg vaci și oi, fie că sunt bărbați care sculptează lemnul și fac celebrele porți maramureșene, cioplesc, fac cojoace sau sticle pentru horincă cu simboluri maramureșene în interior, toți vă vor îmbia să intrați la ei și să le vedeți gospodăriile, fără să aștepte nimic în schimb. Dar se bucură de fiecare bănuț primit, pentru că le susține acest stil de viață.

Alte locuri frumoase care nu trebuie ratate sunt Săpânța cu Cimitirul Vesel și cea mai înaltă biserică de lemn din lume, Săpânța-Peri, Sighetu Marmației cu Muzeul Satului Maramureșean și Memorialul Victimelor Comunismului, Mocănița, Ocna Șugatag cu lacul sărat, orașul Baia Mare, Lacul Albastru (o minunăție, seamănă oarecum cu Ochiul Bei), coloanele de bazalt de la Limpedea, Creasta Cocoșului, mănăstirea Bârsana și muuulte biserici de lemn, unele dintre ele incluse în patrimoniul UNESCO (Budești, Desești, Bârsana, Poienile Izei, Ieud, Șurdești, Plopiș, Rogoz).

Sper că v-am trezit interesul pentru această regiune în care tradițiile încă sunt vii și în care parcă timpul stă pe loc, îmbiindu-te la relaxare, liniște și deconectare. Și ce loc mai potrivit există pentru a experimenta din plin autenticul decât o casă originală, în care și-a dus viața un moroșan autentic?😍

Din Breb, ne-am continuat aventurile în Borșa, unde ne-am pierdut prin frumusețea munților Rodnei, dar despre asta vă povestesc în următorul articol 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, ne poți susține pagina distribuindu-l. Iar dacă îți place de noi, te poți abona la newsletter și ne poți urmări pe Facebook și pe Instagram.

Explorări plăcute !

4 thoughts on “♥ Tu la ce te gândești când spui ”Maramureș”? ♥

Leave a comment