8 idei de trasee de o zi din Ksamil, Albania

Ksamil e probabil cea mai cunoscută stațiune din întreaga Albania, se laudă cu ape superbe, turcoaz, plaje frumoase și viață de noapte activă. Dar am mai spus-o și o repet, Albania nu înseamnă doar plaje. Da, recunosc, are plaje foarte frumoase și diverse pe tot litoralul, dar Albania înseamnă mult mai mult. Înseamnă peisaje, munți, oameni minunați, istorie, cultură, aventură și multe altele. Vă îndemn ca în următoarea vacanță în Albania să nu stați doar la plajă, ci să vă aventurați prin țară. S-ar putea să vă surprindă. 🙂

Vin în ajutorul vostru cu câteva idei de excursii de o zi pe care le puteți face din Ksamil.

  1. Sarandë
  2. Situl arheologic Butrint
  3. Orașul vechi Gjirokastër
  4. Parcul arheologic Antigonea
  5. Canionul Lengarica și bazinele termale Bënjë
  6. Orașul Tepelenë și împrejurimile
  7. Plajele de la Marea Ionică și pasul Llogara
  8. Blue Eye Sarandë

Sarandë

E cel mai apropiat oraș de Ksamil și, dacă v-ați luat cazare în Ksamil, probabil veți face cel puțin un drum până la Sarandë, și dacă doar pentru a scoate bani de la bancomat :)) Pentru că în Ksamil nu este Credins Bank, singura bancă din Albania care nu percepe comision la retragere.

Și dacă tot ați ajuns în Sarandë, e păcat să nu urcați până la castelul Lëkurësi. De fapt, acum nu mai e castel, e un restaurant înconjurat de ziduri. Dar tot frumos e, mai ales priveliștea de sus. Se vede tot orașul și toată coasta până spre Ksamil. Dar copiii n-au fost prea interesați de asta, pentru că au găsit ceva mai interesant: o maimuțică prietenoasă și tare jucăușă, care abia aștepta să primească de mâncare.🐵 Așa că s-au distrat cu ea cât noi ăștia mari am admirat castelul și peisajul.

Tips:

  • Se poate ajunge cu mașina până sus la castel, unde este și loc de parcare.
  • Intrarea e gratis, nu e condiționată nici de consumație. Dar prețurile la restaurant sunt destul de mari.

Situl arheologic Butrint

Încadrat în patrimoniul UNESCO încă din 1992, se află la doar 4 km de Ksamil și 15 km de Sarandë. E printre cele mai mari și mai importante situri din Balcani. Lejer puteți rătăci printre ruinele de aici o jumătate de zi. Merită, pe bune! În interior este amenajat și un muzeu cu mai multe statui și artefacte descoperite la săpături. Printre cele mai bine păstrate construcții sunt amfiteatrul, sanctuarul lui Asclepius, catedrala și baptisteriul, unde s-a descoperit și un superb mozaic. Dar, din păcate, nu e expus permanent. E acoperit pentru a fi conservat mai bine și se descoperă o dată la câțiva ani.

Tips:

  • Parcarea e gratuită, dar sunt destul de puține locuri. Dacă nu găsiți loc, puteți parca și la restaurantul de lângă intrare. Este și autobuz din Sarandë, pleacă din oră în oră și costă 100 leke (0,9 euro) (detalii aici).
  • Intrarea costă (în 2022) 1000 leke (8,6 euro) pentru adulți, 500 de leke (4,3 euro) pentru copiii între 12 și 18 ani și gratis pentru copiii până la 12 ani. Nu se poate plăti cu cardul, dar se acceptă euro.
  • Să vă luați apă și gustări. În interior este un restaurant, lângă muzeu, dar când am fost noi era închis, deși era mijloc de iunie.
  • Să purtați încălțăminte comode, pentru că veți merge mult pe poteci de pământ și piatră.

Orașul vechi Gjirokastër

E unul dintre cele mai frumoase din Albania, cu căsuțe în stil otoman îngrămădite în coasta dealului și cu o cetate care tronează în vârf, cu priveliști largi spre tot orașul și zona înconjurătoare. Se află la 65 km de Ksamil, în maxim o oră ajungeți. Noi, fiind cazați aici, am avut ocazia să admirăm orașul și ziua, și noaptea. Ziua e plin de viață, agitat, cu mulți turiști care mișună pe străduțele înguste care duc spre cetate. Noaptea e liniștit și foarte frumos luminat, în special cetatea și moscheea.

Aici am vizitat, evident, cetatea, pentru că mami și Alex sunt mari pasionați de cetăți, și Casa Zekate, o culă tradițională otomană, transformată în muzeu. Am scris și un articol separat despre oraș aici.

Tips:

  • Nu puteți intra cu mașina în orașul vechi, trebuie s-o lăsați într-o parcare jos. În 2022 se construia o parcare mare, supraetajată, chiar la poalele dealului. Parcarea e gratis.
  • Intrarea la castel costă 400 de leke (3,4 euro) pe adult, copiii gratis, și programul e între 09:00 și 19:00.
  • Intrarea la Casa Zekate costă 200 leke (1,7 euro) pe adult, copiii gratis.
  • În castel nu sunt restaurante, dar găsiți multe în orașul vechi, pentru toate gusturile.

Parcul arheologic Antigonea

Se află la 15 km de Gjirokastër și 80 km de Ksamil. Dar merge vizitat în aceeași zi cu Gjirokastër. Orașul a fost construit în anul 295 BC de regele Pyrrhus al Epirului, în cinstea primei sale soții. Deși nu a rezistat foarte mult (în anul 168 BC a fost distrus de romani), orașul a fost un centru important și destul de mare, ocupă tot vârful dealului. Ar mai fi mult de excavat aici, încă se fac săpături, dar situl merită vizitat și așa.

Tips:

  • Drumul până acolo e asfaltat, dar îngust, și trece prin mai multe sătucuri.
  • La intrare este loc de parcare, iar taxa de intrare e de 200 leke pe adult (1,7 euro), copiii gratis.
  • Vizitarea durează între una și două ore, depinde de cât de pasionați sunteți 🙂

Canionul Lengarica și bazinele termale Bënjë

Au fost pentru noi unul dintre highlights-urile Albaniei. Așa mult ne-au plăcut că am fost de două ori la ele. Se află la 120 km de Ksamil, un drum de cam două ore. Dar merită, sunt deosebite. Aici sunt mai multe izvoare cu apă termală sulfuroasă. Temperatura apei e undeva între 22-28 de grade, numai bună de răcorit într-o zi caldă de vară. 🙂 Totuși, conține o cantitate destul de mare de sulf și e recomandat să vă îmbăiați în reprize nu mai lungi de 20-25 de minute.

Între reprizele de baie puteți admira podul Kadiut, un pod de piatră de la intrarea în canion, puteți intra în grotele de la baza stâncilor, unde au fost găsite relicve neolitice și eneolitice, sau puteți face o plimbare prin canionul Lengarica. E un canion superb și lung, dar extrem de noroios. Nu mai trebuie să vă spun că a fost raiul copiilor, 😂 abia i-am putut lua din noroi ca să facem plimbarea pe canion. Articol separat aici 🙂

Tips:

  • La intrarea în canion este un loc mare de parcare. Nimic amenajat, doar pământ, dar loc e suficient. Se poate sta și cu rulota.
  • Lângă parcare sunt vreo două campinguri și o terasă unde se vând băuturi și înghețată, dar nimic de mâncare. Trebuie să luați la voi mâncare și apă suficiente.
  • Recomand papucii de apă pentru prima porțiune de canion, dar când încep nisipurile mișcătoare nu vă mai ajută. Din contră, vă încurcă. Noi i-am dat jos. Deci e bine să aveți și o pungă pentru ei, să nu vă udați lucrurile din rucsac.

Orașul Tepelenë și împrejurimile

Castelul lui Ali Pasha din Tepelenë e la 75 km de Ksamil, cocoțat pe un vârf de deal. Nu e tocmai un castel, e mai degrabă un cartier de piatră, înconjurat de ziduri. Castelul în sine nu ne-a impresionat, dar ne-a plăcut mult panorama de sus asupra râului Vjosa, cu meandrele sale. Iar copiii s-au distrat cu plesnitoare, plante ca niște castraveți în miniatură, care explodau la atingere și împroșcau lichid.

Puțin mai departe de castel puteți merge să vedeți apeductul lui Ali Pasha, construit pentru a duce apă la castel. Nu e din vremea romanilor, dar e destul de spectaculos.

Iar mai sus pe drum ajungeți la Ujevara e Peshturës, o cascadă frumoasă cu un pod natural.

Tips:

  • La castel se poate ajunge cu mașina, este parcare gratuită chiar lângă ziduri, iar intrarea nu se plătește.
  • Drumul spre apeduct și apoi până la cascadă e proaspăt asfaltat și spectaculos, un fel de Transalpina. Mașina se lasă în pasul de sus, lângă o bodeguță.
  • Poteca coboară puțin printr-un canion abrupt, dar e realizabil dacă nu ai două picioare stângi. Cascada are mai multe trepte, iar poteca duce până la mijlocul ei, de unde se văd două trepte deasupra și una dedesubt. Se poate ajunge și la baza ei, dar noi am considerat că e mai sigur să nu riscăm cu copiii.

Plajele de la Marea Ionică și pasul Llogara

Plajele de la Marea Ionică sunt una mai frumoasă ca alta, merită să faceți o plimbare de o zi spre nord. Iar cireașa de pe tort e pasul Llogara, de unde se vede toaaaaată coasta albaneză. Pasul e la 100 km de Ksamil, dar nu vă grăbiți. Admirați plajele pe drum, coborâți la cele care vă plac mai mult și bucurați-vă de peisaje. Lukovë, Piqeras, Borsh, Qeparo, Himarë, Gjipe, Dhërmi sunt doar câteva dintre ele. La unele se ajunge cu mașina, la altele se parchează mai sus și se coboară, depinde ce chef aveți. Preferata noastră a fost Dhërmi. Ne-au plăcut și ruinele cetății Himarë, pe unde ne-am plimbat singuri și am putut admira stațiunea și marea de sus.

Pasul Llogara e un fel de Transfăgărășan al nostru, dar cu vedere la mare. Ar fi păcat să ajungeți în Albania și să-l ratați. E foarte fain să admiri marea turcoaz de la 1000 m altitudine 😁

Tips:

  • Drumul până în pas e foarte bun. Are mici porțiuni îngustate, dar nu pune probleme.
  • La punctul de belvedere de pe Llogara sunt câteva locuri de parcare, dar de obicei lumea nu stă foarte mult, deci n-ar trebui să fie probleme.
  • Intrarea la cetatea Himarë e gratuită.

Blue Eye Sarandë

E poate cel mai cunoscut obiectiv de lângă Ksamil. E la 35 km de stațiune și e de fapt un izvor care formează un lac mare și albastru-verzui. Noi nu am ajuns la lac pentru că se lucra la drum și accesul era interzis cu mașinile, iar parcarea era arhiplină. În plus, copiii erau obosiți și nici noi nu eram prea încântați să mergem 2 km încolo și 2 înapoi pe jos prin soarele amiezii, la 35 de grade. Dacă știam, luam trotinetele cu noi și era mai ușor 😅 (sursa foto aici)

Cam astea sunt recomandările noastre dacă alegeți să vă cazați în Ksamil-Sarandë. Dar vă încurajez să încercați și alte zone, sunt multe locuri frumoase de descoperit.

Legat de cazare, nu am recomandări pentru că noi nu ne-am cazat aici. Dar găsiți foarte multe variante faine și accesibile pe Booking. 🙂 Iar informații despre Albania puteți găsi pe grupul Vacanțe în Albania sau Forum Albania.

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, ne poți susține pagina distribuindu-l. Iar dacă îți place de noi, te poți abona la newsletter și ne poți urmări pe Facebook și pe Instagram.

Explorări plăcute!

One-Time
Monthly
Yearly

Dacă vrei să ne susții munca în continuare, apreciem o donație 😊

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Alege suma

€5.00
€15.00
€30.00
€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00

Introdu suma


Echipa Kids Exploring îți mulțumește!

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DONEAZĂDONEAZĂDONEAZĂ

12 thoughts on “8 idei de trasee de o zi din Ksamil, Albania

Leave a comment