Dolina Village ~ sau cum arată liniștea ~

Dolina Village – loc inedit de cazare în Pădurea Craiului

Ne plac mult locurile de cazare deosebite, care au ceva special, în care se vede că oamenii au pus suflet și au făcut cu drag tot ceea ce pun la dispoziția turiștilor. Unul dintre aceste locuri e Dolina Village, un complex de căsuțe și glamping aflat ”in the middle of nowhere”, undeva pe dealurile comunei Zece Hotare din munții Pădurea Craiului.

Accesul e facil și se poate ajunge aici și dinspre Șuncuiuș, și dinspre Roșia. De la Șuncuiuș se urcă pe o porțiune pe asfalt, după care pe drum pietruit, dar practicabil cu orice mașină. De la Roșia în prezent (octombrie 2022) drumul e în lucru, dar e asfaltat aproape tot până în centrul comunei Zece Hotare. De aici drumul e pietruit, dar destul de bun. Totuși, accesul cel mai facil e din Șuncuiuș. În plus, trece pe lângă izbucul Izbândiș cu ale sale ape turcoaz.

Noi am petrecut aici câteva zile de vis, explorând tot ce are de oferit regiunea într-o toamnă cu totul deosebită. Am ales toamna pentru că parcă totul intră în repaus. Odată cu trecerea verii agitate, toamna e pentru noi o perioadă de relaxare, când ne bucurăm de razele călduțe ale soarelui, de cele mai frumoase culori pe care le oferă natura și avem timp să ascultăm poveștile pe care le au de spus aceste căsuțe.

Povestea complexului Dolina Village a început în 2008, undeva în Ungaria. Un olandez pornit în explorarea Europei de Vest, căruia i-au plăcut peisajele din Ungaria, a ajuns dincoace de graniță, în Transilvania. Trecând cu mașina prin Șuncuiuș, a văzut un moș făcând autostopul. L-a luat în mașină și l-a dus până în Zece Hotare, unde avea moșul pământ. Când a văzut locul acela, s-a îndrăgostit de el pe loc și l-a și cumpărat de la nenea. Fast forward până în 2017, când Luc, fiul acelui olandez, și Andreea, soția lui din Brașov, au început lucrările de renovare la Casa Bătrână, prima dintre casele renovate. Le-au plăcut atât de mult zona, peisajele, oamenii și traiul, încât au decis să se mute definitiv aici și să restaureze toate casele de pe teren. S-au extins și au ajuns ca în prezent să aibă trei case și patru corturi de glamping.

Noi am stat în Casa Marie-José, numită astfel după mama lui Luc. E cea mai veche casă din complex, are peste 100 de ani. A fost restaurată, pe cât posibil, cu vechile materiale, făcută cu foarte mult bun gust și cu motive tradiționale la tot pasul. La parter găsim bucătăria, baia și ”livingul” cu soba și masa, iar la etaj sunt două dormitoare, unul cu pat matrimonial și unul cu două paturi de o persoană. Încap lejer șase persoane, pentru că la parter mai este o canapea extensibilă.

Bucătăria e dotată cu tot ce e nevoie pentru gătit, vase, tacâmuri, frigider, aragaz și mașină de spălat vase. Dar, la cerere, Andreea vă poate oferi, contra cost, și mic dejun și/sau cină. Tot ce gătește și oferă turiștilor e din produse locale, ale lor sau cumpărate de la vecini. Pentru că și ei au grădină de care se ocupă, găini și doi purcei tare simpatici, care vor să fie mângâiați întruna. 😃

Pe lângă căsuța noastră, în complex mai sunt două case de lemn, Casa Bătrână, prima renovată, și Casa Strâmbă, cu un perete de sticlă prin care se poate admira cerul direct din pat. Sună a lună de miere, nu? 🙂

În afară de căsuțe, complexul mai pune la dispoziție patru corturi de glamping. Pentru cei care nu știu, glamping înseamnă dormit la cort, dar un cort luxos, pe care nu îl cari tu în spate, ci îl găsești montat frumos la locul de cazare. Cele patru corturi tematice de aici au fiecare câte patru locuri de dormit (un pat matrimonial și două paturi de o persoană), o sobă cu lemne pentru când se face prea rece afară, o terasă cu măsuță și umbrelă, bucătărie și baie proprie. Cred că e singurul glamping din România care oferă așa ceva. Corturile sunt disponibile pentru cazare din mai până în noiembrie și sunt perfecte pentru familii cu copii. Colegii bloggeri de la FAM la pas turistic au fost aici în iulie 2022 și au povestit experiența lor în acest articol, pe care vă invit să-l citiți pentru mai multe detalii.

Căsuțele în schimb se pot închiria tot timpul anului. Deja mă gândesc la un vin fiert la gura sobei, la lumina focului, după ce ne-am bulgărit toată ziua cu copiii în zăpadă și ne-am dat cu sania în curtea pensiunii. Nu-i așa că sună de vis? 🙂

Rezervările le puteți face direct pe site-ul pensiunii sau pe pagina de Booking.

Activități în împrejurimi

Complexul Dolina Village e poziționat ideal astfel încât să ai acces spre cele două mari zone de interes din Pădurea Craiului: zona Bratca-Vadu Crișului și zona Roșia. Aici puteți alege dintre mai multe trasee de drumeție, cu diferite grade de dificultate și peisaje spectaculoase. Majoritatea sunt potrivite pentru familii cu copii, fiind chiar indicate pentru începătorii în ale muntelui.

Rafting se poate face în defileul Crișului Repede, speoturismul poate fi practicat în peșterile amenajate Meziad, Farcu, Vadu Crișului și Unguru Mare, precum și într-o rețea de peșteri neamenajate, în care se poate intra cu ghid, iar turismul de aventură e prezent prin traseele de via ferrata din defileul Crișului și din Cheile Cuților.

Cei mai puțin aventurieri se pot delecta cu plimbări ușoare în apropierea casei, pot culege flori de câmp, pot mânca fructe de pădure direct de la sursă, pot admira apusul, (casa e poziționată ideal pentru a-l surprinde) sau se pot relaxa în curte, în hamac, cu o carte sau un vin bun.

Orice ați alege să faceți, noi vă recomandăm cu căldură frumusețile din Pădurea Craiului. E o zonă de care te îndrăgostești pe loc!

* Acest articol face parte dintr-un info-trip organizat de CAPDD Bihor și Pădurea Craiului.

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, ne poți susține pagina distribuindu-l. Iar dacă îți place de noi, te poți abona la newsletter și ne poți urmări pe Facebook și pe Instagram.

Explorări plăcute !