I̼n̼c̼u̼r̼s̼i̼u̼n̼e̼ în̼ A̼l̼b̼a̼n̼i̼a̼: d̼e̼ l̼a̼ t̼r̼a̼d̼i̼ți̼i̼ c̼u̼l̼i̼n̼a̼r̼e̼ l̼a̼ a̼v̼e̼n̼t̼u̼r̼ă

Salut, exploratori culinari și aventurieri înrăiți! Astăzi ne aventurăm într-o incursiune plină de savoare și adrenalină în minunata Albanie. Împreună vom descoperi tradițiile culinare locale, vom explora canioane spectaculoase și vom petrece momente memorabile alături de cei mici într-o călătorie perfectă pentru întreaga familie, totul organizat cu grijă și atenție de Albania Rafting Group. Da, vom face asta împreună cu micii exploratori, care nu lipsesc niciodată din aventurile noastre.

Cuprins:
  1. Cine sunt Albania Rafting Group
  2. Oferta Albania Rafting Group
  3. Rafting prin canionul Osumi
  4. Curs de gătit mâncare tradițională albaneză
  5. Despre hotelul Castle Park din Berat
  6. Părerea micilor exploratori

Cine sunt Albania Rafting Group

Albania Rafting Group este prima organizație de turism și sport din Albania, fondatoarea Federației Albaneze de Rafting și membră cu drepturi depline în Federația Internațională de Rafting. Pasiunea lor pentru natură și sport s-a transformat într-o misiune de a promova dezvoltarea Albaniei prin activitatea de rafting și nu numai, la standarde internaționale și în deplină conformitate și respect față de natură și protejarea mediului înconjurător.

Ca să-i cunoașteți și voi mai bine, iată câteva dintre realizările Albania Rafting Group din ultimii 15 ani:

  • Au primit premiul Travelers’ Choice 2020 din partea TripAdvisor: Albania Rafting Group a fost recunoscută ca o atracție de top la nivel mondial, fiind inclusă în top 10 între atracțiile mondiale și obținând locul 1 în categoria Tururi din Berat.
  • Au participat în echipa națională “Albanian Eagle U23” la Campionatul Mondial de Rafting Ivrea Italia în 2018: Membrii Albania Rafting Group au reprezentat cu succes Albania în cadrul Campionatului Mondial de Rafting, demonstrând nivelul lor de competență și pregătire în acest sport.
  • Au primit premiul pentru Turismul Albanez și Ecologie în 2012, acordat de Ministerul Turismului, Culturii, Tineretului și Sportului.
  • Au fost clasați de National Geographic drept susținători ai principiilor de geo-turism prin inițiativa internațională “Western Balkans – Land of Discovery”.
  • Agenția a fost selectată drept “Poveste de Succes” de către USAID, pentru rafting durabil în Albania.

Acestea sunt doar o parte dintre realizările lor, implicarea lor în dezvoltarea Albaniei fiind evidentă prin fiecare acțiune.

Oferta Albania Rafting Group

Din descriere și nume, pare că Albania Rafting Group se ocupă doar de rafting, nu? Așa am crezut și noi la prima vedere. Dar după ce am intrat pe site-ul lor ne-am dat seama cât de mult ne-am înșelat. Practic, nu există activitate de aventură pe care ei să nu o ofere. Evident, sunt specializați în rafting, e activitatea care i-a lansat. Dar pe lângă asta au ghizi experți pentru drumeții, caiac, canoe, canyoning, riverboarding, off-road, parapantă și cam tot ce ține de turismul de aventură. Pe lângă asta, la hotelul lor oferă cursuri de gătit mâncare tradițională albaneză, o activitate unică pe care n-am mai întâlnit-o până acum 🙂

Printre cele mai apreciate tururi ale lor sunt raftingul pe Osumi și Vjosa, drumețiile prin canioane, pe la cascade sau pe muntele Tomorri și safariul cu jeepurile până pe vârful Tomorri.

Rafting prin canionul Osumi

Știți cum se spune că familia care face rafting împreună rămâne împreună? Ei bine, dacă sunteți în căutarea unei aventuri pline de adrenalină pentru întreaga familie, atunci raftingul prin canionul Osumi din Albania este alegerea perfectă! Pentru noi a fost o restanță rămasă din călătoria anterioară în Albania, când nu am avut timp, așa că de data asta ne-am organizat vacanța în jurul ei.

Încep prin a vă spune că nu e o activitate ieftină pentru o familie cu doi copii, dar cu siguranță e ceva ce merită încercat măcar o dată în viață. Noi am mai încercat raftingul pe Crișul Repede, deci nu a fost prima experiență pentru noi. Dar categoric a fost deosebită. Râul curge printr-un canion îngust, cu multe formațiuni interesante, despre care ne-a povestit Iken, ghidul nostru foarte prietenos și expert în rafting cu copiii. Canionul e atât de îngust, încât într-o porțiune barca se împotmolește între pereții abrupți și trebuie să ne împingem cu picioarele de versanți ca să înaintăm. Un deliciu pentru copii 😀 Pe lângă asta, am putut admira nu mai puțin de 5 cascade, la care nu se poate ajunge decât prin canion. La cea mai mare am oprit pentru o baie, unde ne-am băgat toți cu curaj. A fost o super senzație, copiii nu se mai săturau 😆

Știu că poate suna puțin riscant să mergeți cu copiii la o astfel de aventură, dar nu vă faceți griji! Există ghizi specializați care vă vor îndruma pe tot parcursul traseului și se vor asigura că toată familia se simte în siguranță. Astfel, puteți petrece timp prețios împreună, creând amintiri memorabile! 😍

Bine de știut:

  • Traseul durează cam patru ore, de când am plecat de la sediul agenției și până ne-am întors.
  • Echipament complet oferă ei, cască, costum de neopren, vestă și încălțăminte. Recomand totuși să aveți papuci de apă pentru copii, e posibil să nu aibă mărimea lor.
  • Experiența costă 60 de euro pe adult doar raftingul, 80 de euro pe adult rafting+transport din Berat+prânz tradițional în Skrapar sau 140 euro pe adult rafting+transport din Berat+prânz tradițional+cazare în Berat cu mic dejun și cină. Copiii au reducere 20% din prețul de adult.
  • Recomand traseul pentru copii de la 4 ani în sus.

Curs de gătit mâncare tradițională albaneză

Dacă vreți să impresionați familia și să transformați copiii în mici bucătari aventurieri, un curs de gătit mâncare tradițională albaneză este ceea ce aveți nevoie! Unde? La hotelul Castle Park din Berat, într-o bucătărie adevărată de restaurant! Noi considerăm că, pentru o experiență completă într-o țară străină, trebuie să guști măcar o dată mâncare tradițională, așa că acest curs ne-a făcut cu ochiul. Mai ales știindu-l pe Mihai pasionat de gătit 🙂

Am gătit trei rețete tradiționale: kulaci (pâine de casă), japrak (ardei umpluți) și Berati Vejnez (un fel de șnițel umplut). Copiii s-au descurcat exemplar, s-au implicat, au fost curioși, au pus întrebări, iar bucătarii le-au răspuns, i-au îndrumat și ghidat pe tot parcursul, de la frământat pâinea la tăiat legumele, umplut ardeii sau bătut carnea.

Evident, cireașa de pe tort a fost masa. Nu vă spun cât de mândri și de încântați au fost  că și-au gătit propria mâncare, de la zero, cu mânuțele lor. ❤️ Gătitul este o activitate minunată pentru întreaga familie!

Despre hotelul Castle Park din Berat

Hotelul Castle Park a fost baza noastră din Berat în timpul săptămânii de aventuri pe care le-am experimentat aici. E unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Berat, cu opțiuni faine de cazare pentru familii. A fost înființat în anul 2002 și de atunci oferă turiștilor experiențe complete în inima Albaniei, de la cazare în camere rupte parcă din basme până la experiențe și aventuri de neuitat.

Avem și un articol separat despre acest hotel, pe care îl puteți citi aici.

Părerea micilor exploratori

Oriunde mergem și orice facem, părerea copiilor e extrem de importantă pentru noi și ținem cont de ea în alegerea traseelor și activităților. Iar în fiecare seară, la întoarcerea spre cazare, tradiția noastră e să spună fiecare ce i-a plăcut cel mai mult din ziua respectivă. Așadar i-am întrebat și despre aceste două experiențe și iată ce au răspuns.

Mihai: “Mi-a plăcut la rafting pentru că am stat în mijlocul bărcii și m-am simțit ca un comandantor (😂). Mi-au plăcut și cascadele și în partea de final că am dat și eu cu paleta(vâsla). La gătit mi-a plăcut că am făcut eu aluatul și cum am tăiat morcovii, cum am băgat cu lingura în ardei și mâncarea foarte bună pe care am făcut-o.”

Alex: “La rafting m-au impresionat pereții canionului, foarte înalți, și mi-a plăcut să vâslesc și senzația când m-am băgat sub cascadă. La gătit mi-a plăcut să amestec aluatul cu mâinile, să tai cotorul ardeilor și să-i pregătesc și apoi să bag conținutul în ardei. A fost interesant să bat carnea cu ciocanul. Mi-a mai plăcut că am mâncat pe terasă și mâncarea a fost foarte bună.”

Așa că, prieteni aventurieri, dacă sunteți în căutarea unei escapade pline de savoare și adrenalină, Albania este destinația voastră! De la învârtitul vaselor în bucătăriile tradiționale până la învârtitul valurilor pe apele curgătoare ale râurilor, veți găsi totul aici. Ieșiți din zona de confort, luați o bucățică de kulaci și o vestă de salvare și pregătiți-vă pentru o aventură care vă va trezi toate simțurile. Cu premii TripAdvisor și aprecieri de la National Geographic și USAID în buzunar, Albania Rafting Group vă așteaptă să vă alăturați clanului lor de exploratori curajoși. Savurați bucate delicioase și înfruntați râuri sălbatice într-o călătorie pe care nu o veți uita prea curând. Aventura vă cheamă și Albania vă așteaptă!

*Acest articol a fost realizat în colaborare cu Hotel Castle Park Berat și Albania Rafting Group*

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, ne poți susține pagina distribuindu-l. Iar dacă îți place de noi, te poți abona la newsletter și ne poți urmări pe Facebook și pe Instagram. Informații suplimentare despre Albania poți găsi pe grupurile Forum Albania și Vacanțe în Albania.

Explorări plăcute!

One thought on “I̼n̼c̼u̼r̼s̼i̼u̼n̼e̼ în̼ A̼l̼b̼a̼n̼i̼a̼: d̼e̼ l̼a̼ t̼r̼a̼d̼i̼ți̼i̼ c̼u̼l̼i̼n̼a̼r̼e̼ l̼a̼ a̼v̼e̼n̼t̼u̼r̼ă

Leave a comment